§1
Forældredyr skal inden parringen være stambogsført i DJR.
Tæver må tidligst parres første gang:
- når de er mindst 18 måneder gamle, hvis de tilhører en lille eller mellemstor race, hvor racen har en typisk vægt på op til ca. 20 kg.
- når de er mindst 24 måneder gamle, hvis de tilhører en stor eller meget stor race, hvor racen har en typisk vægt fra ca. 20 kg.
Tæver må højst have fem hvalpekuld i deres levetid.
Tæver må højst have tre hvalpekuld indenfor en periode på 2 år.
Når en tæve har fået to hvalpekuld inden for 12 måneder, herunder eventuelle dødfødte kuld, skal der være en restitutionsperiode på mindst et år før tæven parres på ny.
Når en tæve har fået kejsersnit, skal der være en restitutionsperiode på mindst 12 måneder, før næste kuld fødes. En tæve, der har fået to kejsersnit, må ikke længere indgå i avl.
Efter det fyldte 8. år skal der indhentes dispensation hos DJR, og må tæver kun benyttes i avl, hvis en dyrlæge attesterer inden parringen, at dette er forsvarligt i forhold til tævens velfærd og sundhed. Attesten har en gyldighed på 6 måneder.
Faderen til hvalpene skal have en dyrlægeattest – Kryptorchid attest – der beviser, at hunden har normale testikler på normal plads.
Det er forbudt at sælge eller på anden måde at overdrage, eller at købe eller på anden måde at erhverve hundehvalpe, hvis levering af hvalpene sker, inden de er 8 uger gamle.
For importerede hunde gælder samme regler.
§2
Besidderen af en tæve eller hanhund af enkelte racer, der ønsker at lade hunden indgå i avl, skal foranledige at hunden før første parring gennemgår en undersøgelse for hofteledsdysplasi (HD) og albueledsdysplasi (AD). DJR henviser her til den nye bekendtgørelse ”Dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde” bilag 2, afsnit 1 og 2, samt bilag 3:
www.retsinformation.dk/eli/lta/2025/607
Det samme gælder for tæver, der insemineres, og hanhunde, der tappes for sæd til inseminering.
Eksempelvis skal apporterende jagthunde som Labrador Retriever og Golden Retriever forinden parring gennemgå denne HD & AD undersøgelse.
- Røntgenundersøgelsen skal foretages af en dyrlæge eller under en dyrlæges ansvar
- Hunden skal på tidspunktet for undersøgelsen være mindst 12 måneder gammel
- Hunden tildeles en HD-status som følger:
- A og B: HD-fri
- C: Mild HD
- D: Moderat HD
- E: Svær HD
- Hunde, der vurderes til HD-status C, må kun indgå i avl hvis de parres med hunde med en HD-status A
- Hunde, der vurderes til HD-status D eller E, må ikke indgå i avl
- Hunden tildeles en AD-status fra 0 til 3: ved status 0 er albueleddet fri. Status 3 er den dårligste
- Hunde, der vurderes til status 2 eller 3, må ikke indgå i avl
DJR gør opmærksom på at selve bedømmelsesprocessen for ovenstående undersøgelser endnu ikke er bekendtgjort af Fødevarestyrelsen, og at de gældende stambogsføringsregler således vil blive opdateret løbende.
§3
Besidderen af en tæve eller hanhund af gravhunderace, der ønsker at lade hunden indgå i avl, skal foranledige at hunden før første parring gennemgår en røntgenundersøgelse for tegn på anlæg for Intervertebral Disc Disease (IVDD).
Det samme gælder for tæver, der insemineres, og hanhunde, der tappes for sæd til inseminering.
Hunde af gravhunderace, der 01. juli 2025 er fyldt 4 år, er dog undtaget.
- Røntgenundersøgelsen skal foretages af en dyrlæge
- Hunden skal på tidspunktet for undersøgelsen være mellem 2 og 4 år gammel
- Hunden tildeles en IVDD-status som følger:
- Fri: 0 forkalkninger
- Let: 1-2 forkalkninger
- Moderat: 3-4 forkalkninger
- Svær: 5 eller flere forkalkninger
- Hunde, der vurderes til status ”Svær” må ikke indgå i avl. De må dog i løbet af deres levetid parres én gang, hvis parringen sker med en hund, der vurderes til status ”Fri” eller ”Let”
DJR gør opmærksom på at selve bedømmelsesprocessen for ovenstående undersøgelser endnu ikke er bekendtgjort af Fødevarestyrelsen, og at de gældende stambogsføringsregler således vil blive opdateret løbende.
Det anbefales desuden at besidderen af en tæve eller hanhund af gravhunderace, der ønsker at lade hunden indgå i avl, også foranlediger følgende sundhedsundersøgelser før første parring:
- Øjenundersøgelse ECVO
- DNA test: CRD-PRA, Osteogenesis Imperfecta (OI), Chondrodystrophy (CDDY & IVDD risk)
- Patella Luxation
§4
Ingen opdrætter kan få registreret sit opdræt, før der i DJR er registreret et af DJR godkendt kennelmærke.
For oprettelse af kennelmærke, se kennelmærkereglerne.
§5
Såfremt der er flere ejere af hunden, skal dette fremgå af blanketten ”Ejerskifteforhold”. Det skal i påkommende tilfælde endvidere angives, hvem der har dispositionsretten over hunden.
§6
Alle hvalpekuld skal stambogsføres i DJR, og for det enkelte kuld alle hvalpe. Hvalpekuldets størrelse skal fremgå af anmeldelsesblanketten.
Hvalpekuldet skal anmeldes til registrering senest, når de er 3 uger gamle.
Det er opdrætterens ansvar, at hvalpene ID-mærkes inden de er 8 uger, og dette er tillige en forudsætning for, at få hvalpene stambogsført i DJR. Anmodning om registrering i Dansk Hunderegister sker gennem DJR samtidig med anmeldelsen af hvalpekuldet.
§7
Stambogen er hundens fødselsattest og skal altid følge hund og ejer. Det er opdrætterens pligt, at ejerskifte hunden inden den forlader opdrætteren.
§8
Opdrætteren er pligtig til skriftligt, på begæring fra DJR, at fremkomme med alle relevante oplysninger, der kan have relation til stambogsføringen.
På begæring er opdrætteren pligtig til at medvirke til udtagning af de nødvendige blod- og vævsprøver til kontroldokumentation af hundens slægtskabsforhold. Pligten er også gældende for alle ejere af DJR stambogsførte hunde. Omkostningerne betales af DJR, medmindre slægtsskabsforholdene ikke er som opgivet af opdrætteren.
Opdrætteren er ligeledes pligtig til, på begæring af DJR, at modtage dyrlægebesøg for kontrol af hundenes sundhed og velbefindende. Skønnes forholdene at være uacceptable, kan det medføre fortabelse af stambogsføringsretten.
Såfremt en opdrætter groft tilsidesætter almen etik og moral i forbindelse med sit virke eller på anden måde skader DJRs omdømme, kan opdrætteren fortabe retten til at få stambogsført sine hvalpe/hunde i DJR.
Er en person dømt/bliver dømt for overtrædelse af dyreværnsloven medfører det fortabelse af stambogsføringsretten.
§9
Opdræt, køb og salg af hunde til forhandler eller til forsøg er ikke tilladt. Ligeledes er det ikke tilladt, på kommerciel basis, at opkøbe hvalpe med videresalg for øje. Dette gælder både dansk og udenlandsk opdrættede hunde.
Overtrædelse medfører fortabelse af stambogsføringsretten.
§10
Gebyr for stambogsføring fastsættes af DJR.